Czytam, słucham, oglądam
Spis Treści. |
Dodaj do ulubione
CZAS PRZYGOTOWANIA 15 minut
CZAS GOTOWANIA 60 minut
Ilość porcji 6 do 8
Okres przechowywania w zamrażarce: do 3 miesięcy
Warto w domu zawsze coś wartościowego i ciepłego do zjedzenia. Najłatwiej zamrozić smaczną zupę w sposób który ułatiwa szybkie rozmrożenie.
Chcąc zamrozić zupę ostudzoną nałóż do woreczka zamykanego na strunę (polecam woreczki z Ikea). Woreczki w zamrażarce dobrze jest położyć na płasko na przykład na małej blasze do pieczenia. Po zamrożeniu łatwo je przechowywać pionowo w zamrażarce, dzięki czemu zajmują mniej miejsca i łatwo się rozmrażają.
Składniki.
▶ 1 średnia żółta cebula
▶6 średnie łodygi selera
▶ 3 średnie marchewki
▶1 duża cukinia
▶1 mały ziemniak
▶2 ząbki czostku
▶1 puszka białej fasoli
▶2 łyżki stołowe oliwy z oliwek
▶2 łyzki stołowe masła
▶2 łyżeczki soli
▶tarty parmezan jako dodatek
▶1 puszka krojonych w kostkę pomidorów
▶6 filiżanek bulionu warzywnego lub drobiowego
▶½ sredniej cytryny
▶2 łyżki stołowe pesto bazyliowego
▶4 szklanki młodego szpianku lub jarmużu
Sprzęt
▶nóż
▶miarka
▶obieraczka do warzyw
▶otwieracz do puszek
▶sitko o drobnych oczkach
▶duży garnek lub szybkowar
▶drewniana łyzka
▶chochla
Instrukcje
- Przygotuj warzywa. Pokrój w kostkę (nie większą niż 1 cm) poniżej warzywa ale nie łącz ich ze sobą: 1 średnia żółta cebula (około ½ szklanki), 6 średnich łodyg selera (około 1 ½ szklanki), 1 duża cukinia (około 1 ½ szklanki), 3 średnie obrane marchewki (około 1 ¼ szklanki) i 1 większy ziemniak (około 1 ½ szklanki). Drobno posiekaj 2 ząbki czosnku. Odcedzić i przepłukaj 1 puszkę białej fasoli.
- Podsmaż pierwsze warzywa. Umieść 2 łyżki oliwy z oliwek i 2 łyżki masła w dużym garnku na średnim ogniu. Gdy masło się roztopi i zacznie skwierczeć, dodaj cebulę i 1 łyżeczkę soli i smaż, aż zmięknie, ale nie zrumieni się, przez około 3 minuty. Dodaj marchewkę i seler i gotuj, aż zmienią kolor, od 3 do 5 minut.
- Podsmaż resztę warzyw. Dodaj ziemniaki i smaż, aż lekko zmiękną na brzegach, około 3 minut. Dodaj cukinię i czosnek i smaż, aż zmiękną, około 2 minut.
- Dodaj przyprawy, pomidory i bulion. Dodaj do gotowania kawałek parmezanu ok 2x3 cm z jego skórką, 1 puszkę pokrojonych w kostkę pomidorów i soku, 5 szklanek bulionu drobiowego lub warzywnego i fasolę. Mieszaj, aby połączyć i doprowadzić do wrzenia na średnim ogniu.
- Duś przez 30 minut . Zmniejsz ogień do średnio niskiego i gotuj na wolnym ogniu, aż marchew i ziemniaki będą miękkie, od 20 do 30 minut.
- Usuń skórkę z parmezanu. Usuń i wyrzuć skórkę parmezanu.
- Wymieszaj pesto, sok z cytryny i warzywa. Wyciśnij sok z ½ cytryny (około 1 łyżki). Dodaj 2 łyżki pesto bazyliowego i 4 szklanki młodego szpinaku lub jarmużu i gotuj na wolnym ogniu, aż składniki się połączą a warzywa zmiękną. Dopraw solą w razie potrzeby.
- Podawaj zupę. Wlej zupę do talerzy. Możesz dodać parmezan cienko pokrojony za pomocą obieraczki, połóż na zupie i skrop większą ilością pesto. Można podawać z pieczywem.
Uwagi do przepisu.
Zrób z wyprzedzeniem : Warzywa można pokroić i przechowywać oddzielnie do 3 dni wcześniej.
Zwiększaj wrażenia smakowe. Smaku zupie dodaje smażenie warzyw na oliwie lub na maśle, dodanie skórki parmezanu lub pesto bazyliowego zawierającego siekane zioła, orzechy i ser.
Przechowywanie : przechowuj w lodówce w szczelnym pojemniku do 5 dni lub zamrożone do 3 miesięcy.
Wersja z makaronem: możesz do zupy podać do osobno ugotowany makaron. Lub można dodać szklankę suchego, krótkiego makaronu, podczas ostatnich 6 do 8 minut gotowania, ale tedy zupa nie zjedzona od razu staje się papkowata szczególnie gdy jest mrożona.
Informacje o wartościach odżywczych .
▶bez skorupiaków
▶bezmleczny
▶bez ryb
▶bezalkoholowy
▶bez orzeszków ziemnych
▶bez wieprzowiny
▶bez orzechów
▶bez soi
▶bez czerwonego mięsa
▶zrównoważony
▶bez jaj
▶bogate w błonnik
Na porcję, w przeliczeniu na 8 porcji. (% dzienna wartość)
▶Kalorie 265
▶Tłuszcz 11,4 g (17,5%)
▶Węglowodany30,4 g (10,1%)
▶Błonnik 6,4 g (27,4%)
▶Cukry 9,3g
▶Białko 12,2g (24,3%)
▶Sód 886,5 mg (36,9%)