Czytam, słucham, oglądam

"Zupa Minestrone"

WIGOR 60+: DIETA

tagi:
zdrowie
dieta przepisy
zdrowe jedzenie
WIGOR 60+: DIETA

Spis Treści.

Zupa Minestrone

Składniki.

Instrukcje.

Uwagi do przepisu.

Informacje o wartościach odżywczych.

 

Zupa Minestrone

 

Obraz55555

 

Dodaj do ulubione

CZAS PRZYGOTOWANIA 15 minut

CZAS GOTOWANIA 60 minut

Ilość porcji 6 do 8

Okres przechowywania w zamrażarce: do 3 miesięcy

Warto w domu zawsze coś wartościowego i ciepłego do zjedzenia. Najłatwiej zamrozić smaczną zupę w sposób który ułatiwa szybkie rozmrożenie.

Chcąc zamrozić zupę ostudzoną nałóż do woreczka zamykanego na strunę (polecam woreczki z Ikea). Woreczki w zamrażarce dobrze jest położyć na płasko na przykład na małej blasze do pieczenia. Po zamrożeniu łatwo je przechowywać pionowo w zamrażarce, dzięki czemu zajmują mniej miejsca i łatwo się rozmrażają.

 

Składniki.

 

▶ 1 średnia żółta cebula

▶6 średnie  łodygi selera

▶ 3 średnie marchewki

▶1 duża cukinia 

▶1 mały ziemniak 

▶2 ząbki czostku 

▶1 puszka białej fasoli 

▶2 łyżki stołowe oliwy z oliwek 

▶2 łyzki stołowe masła 

▶2 łyżeczki soli

▶tarty parmezan jako dodatek 

▶1 puszka krojonych w kostkę pomidorów 

▶6 filiżanek bulionu warzywnego lub drobiowego 

▶½  sredniej cytryny 

 

▶2 łyżki stołowe pesto bazyliowego 

▶4 szklanki młodego szpianku lub jarmużu 

 

Sprzęt 

 

▶nóż

▶miarka

▶obieraczka do warzyw

▶otwieracz do puszek 

▶sitko o drobnych oczkach 

▶duży garnek lub szybkowar 

▶drewniana łyzka 

▶chochla

 

 

 

Instrukcje

 

  1. Przygotuj warzywa.  Pokrój w kostkę (nie większą niż 1 cm) poniżej warzywa ale nie łącz ich ze sobą: 1 średnia żółta cebula (około ½ szklanki), 6 średnich łodyg selera (około 1 ½ szklanki), 1 duża cukinia (około 1 ½ szklanki), 3 średnie obrane marchewki (około 1 ¼ szklanki) i 1 większy ziemniak (około 1 ½ szklanki). Drobno posiekaj 2 ząbki czosnku. Odcedzić i przepłukaj 1 puszkę białej fasoli.
  2. Podsmaż pierwsze warzywa. Umieść 2 łyżki oliwy z oliwek i 2 łyżki masła w dużym garnku na średnim ogniu. Gdy masło się roztopi i zacznie skwierczeć, dodaj cebulę i 1 łyżeczkę soli i smaż, aż zmięknie, ale nie zrumieni się, przez około 3 minuty. Dodaj marchewkę i seler i gotuj, aż zmienią kolor, od 3 do 5 minut.
  3. Podsmaż resztę warzyw. Dodaj ziemniaki i smaż, aż lekko zmiękną na brzegach, około 3 minut. Dodaj cukinię i czosnek i smaż, aż zmiękną, około 2 minut.
  4. Dodaj przyprawy, pomidory i bulion. Dodaj do gotowania kawałek parmezanu ok 2x3 cm z jego skórką, 1 puszkę pokrojonych w kostkę pomidorów i soku, 5 szklanek bulionu drobiowego lub warzywnego i fasolę. Mieszaj, aby połączyć i doprowadzić do wrzenia na średnim ogniu.
  5. Duś przez 30 minut . Zmniejsz ogień do średnio niskiego i gotuj na wolnym ogniu, aż marchew i ziemniaki będą miękkie, od 20 do 30 minut.
  6. Usuń skórkę z parmezanu. Usuń i wyrzuć skórkę parmezanu.
  7. Wymieszaj pesto, sok z cytryny i warzywa. Wyciśnij sok z ½  cytryny (około 1 łyżki). Dodaj 2 łyżki pesto bazyliowego i 4 szklanki młodego szpinaku lub jarmużu i gotuj na wolnym ogniu, aż składniki się połączą a warzywa zmiękną. Dopraw solą w razie potrzeby.
  8. Podawaj zupę. Wlej zupę do talerzy. Możesz dodać parmezan cienko pokrojony za pomocą obieraczki, połóż na zupie i skrop większą ilością pesto. Można podawać z pieczywem.

 

Uwagi do przepisu.

 

Zrób z wyprzedzeniem : Warzywa można pokroić i przechowywać oddzielnie do 3 dni wcześniej.

Zwiększaj wrażenia smakowe. Smaku zupie dodaje smażenie warzyw na oliwie lub na maśle, dodanie skórki parmezanu lub pesto bazyliowego zawierającego siekane zioła, orzechy i ser. 

Przechowywanie : przechowuj w lodówce w szczelnym pojemniku do 5 dni lub zamrożone do 3 miesięcy.

Wersja z makaronem: możesz do zupy podać do osobno ugotowany makaron. Lub można dodać szklankę suchego, krótkiego makaronu, podczas ostatnich 6 do 8 minut gotowania, ale tedy zupa nie zjedzona od razu staje się papkowata szczególnie gdy jest mrożona.

 

Informacje o wartościach odżywczych .

 

▶bez skorupiaków

▶bezmleczny

▶bez ryb

▶bezalkoholowy

▶bez orzeszków ziemnych

▶bez wieprzowiny

▶bez orzechów

▶bez soi

▶bez czerwonego mięsa

 

▶zrównoważony 

▶bez jaj 

▶bogate w błonnik

 

Na porcję, w przeliczeniu na 8 porcji. (% dzienna wartość)

 

▶Kalorie 265

▶Tłuszcz 11,4 g (17,5%)

▶Węglowodany30,4 g (10,1%)

▶Błonnik 6,4 g (27,4%)

▶Cukry 9,3g

▶Białko 12,2g (24,3%)

▶Sód 886,5 mg (36,9%)

 

WIGOR-60

 

Zostaw recenzję

Nie przydatne
Bardzo przydatne

WIGOR 60+: DIETA

Pakiet Wigor 60+