Czytam, słucham, oglądam
Spis Treści. |
Nie ma nic lepszego gdy jesteśmy chorzy niż talerz pożywnej, rozgrzewającej zupy. Jednak często właśnie wtedy brakuje nam sił aby ją ugotować. Podajemy kilka przepisów, z których warto skorzystać.
Zupę można ugotować w domu lub w centrach aktywności seniorów i podzielić się nią aby każdy zabrał porcję do domu. Chcąc zamrozić zupę ostudź ją i nałóż do woreczka zamykanego na strunę (polecam woreczki z Ikea). Woreczki w zamrażarce dobrze jest położyć na płasko na przykład na małej blasze do pieczenia. Po zamrożeniu łatwo je przechowywać pionowo w zamrażarce, dzięki czemu zajmują mniej miejsca i łatwo się rozmrażają.
Przysyłajcie nam swoje sprawdzone przepisy na produkty czy przetwory lub mrożonki które warto mieć w domu bo można z nich szybko wykonać pożywne danie w razie złej pogody lub gorszego samopoczucia.
Rosół z udkiem kurczaka i makaronem.
Dodaj do ulubione
CZAS PRZYGOTOWANIA 10 minut
CZAS GOTOWANIA 55 minut
Ilość porcji 6 do 8
Okres przechowywania w zamrażarce: do 3 miesięcy
Każdy z nas zna wartościowe działanie rosołu. Tutaj wersja z wkładką z udka kurczaka.
Chcąc zamrozić zupę ostudź ją i nałóż do woreczka zamykanego na strunę (polecam woreczki z Ikea). Woreczki w zamrażarce dobrze jest położyć na płasko na przykład na małej blasze do pieczenia. Po zamrożeniu łatwo je przechowywać pionowo w zamrażarce, dzięki czemu zajmują mniej miejsca i łatwo się rozmrażają.
Składniki.
▶ 1 duża cebula
▶3 łodygi selera naciowego
▶ 3 średnie marchewki
▶2 ząbki czostku
▶2 łyżki stołowe oliwy z oliwek
▶1½ łyżeczki soli
▶¼ łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu
▶1 łyżeczka suszonego tymianku
▶2 liście laurowe
▶750g udek z kurczaka
▶2 szklanki wody
▶¼ szklanki świeżych liści pietruszki
▶2 łyżki stołowe świeżo wyciśniętego soku z ½ średniej wielkości cytryny
▶150 g szerokiego suszonego makaronu jajecznego ( około 4 czubate szklanki )
Instrukcje
- Przygotuj w jednej misce poniższe warzywa: pokrojoną w kostkę cebulę, łodygi selera i marchewki pokrojone w plastry o grubości około pól cm. Posiekaj ząbki czosnku i odłóż je osobno.
- Podgrzej 2 łyżki oliwy z oliwek w szybkowarze o pojemności 6 litrów lub w garnku. Dodaj cebulę, seler, marchewkę, 1 ½ łyżeczki soli i ¼ łyżeczki czarnego pieprzu. Gotuj, mieszając od czasu do czasu, aż warzywa będą miękkie, od 6 do 8 minut. Dodaj czosnek, 1 łyżeczkę suszonego tymianku i 2 liście laurowe i smaż jeszcze przez 1 minutę. Dodaj udka z kurczaka, bulion z kurczaka i 2 szklanki wody.
- Zablokuj pokrywę. Przez 20 minut gotuj aż osiągniesz wysokie ciśnienie. Następnie jeszcze 10 minut. Jeżeli nie masz szybkowaru zastosuj garnek i wydłuż czas od zagotowania do 20-30 minut. Gotuj pod uchyloną pokrywką. W międzyczasie grubo posiekaj ¼ szklanki liści pietruszki i wyciśnij 2 łyżki soku z cytryny.
- Po upływie czasu gotowania zmniejsz gaz i poczekaj aż w ciągu 10 minut ciśnienie w szybkowarze opadnie. Zwolnij pozostałe ciśnienie. Przenieś kurczaka na czystą deskę i rozdrobnij kurczaka dwoma widelcami. Wyrzuć liście laurowe.
- Włóż rozdrobnionego kurczaka do garnka i dodaj natkę pietruszki i sok z cytryny.
Uwagi do przepisu.
Zrób to wcześniej: ugotuj makaron zgodnie z przepisem i dodaj do zupy, gdy będzie gotowa do podania.
Przechowywanie: Zupę bez makaronu można przechowywać w szczelnym pojemniku w lodówce do 1 tygodnia lub zamrozić na 3 miesiące.
Informacje o wartościach odżywczych .
▶bez skorupiaków
▶bezmleczny
▶bez ryb
▶bezalkoholowy
▶bez orzeszków ziemnych
▶bez wieprzowiny
▶bez orzechów
▶bez soi
▶bez czerwonego mięsa
Na porcję, w przeliczeniu na 8 porcji. (% dzienna wartość)
▶Kalorie 256
▶Tłuszcz 8,7 g (13,4%)
▶Węglowodany 21,8 g (7,3%)
▶Błonnik 2,1 g (8,4%)
▶Cukry 2,8 g
▶Białko 22,8 g (45,6%)
Sód 506,3 mg (21,1%)