Czytam, słucham, oglądam
Jak zaplanować zbilansowaną dietę 60+
Zdrowe odżywianie jest istotnym czynnikiem wpływającym na pomyślne starzenie. Nawet niewielkie zmiany w nawykach żywieniowych mogą spowodować, że odżywianie będzie bardziej wartościowe i zbilansowane czyli zdrowsze a to może zmniejszyć ryzyko wystąpienia nadciśnienia tętniczego, cukrzycy typu 2 i chorób serca.
Każdy człowiek ma własne nawyki żywieniowe i mogą się one zmieniać wraz z upływem lat.
W zdrowym sposobie odżywiania kluczowe są warzywa, owoce, produkty pełnoziarniste, nabiał o obniżonej zawartości tłuszczu, owoce morza, drób i mięso oraz jajka, orzechy, nasiona Z tego względu można za zdrową uznać dietę śródziemnomorską gdyż zawiera więcej owoców i owoców morza a mniej nabiału i dietę wegetariańską, w której spożywa się nabiał o obniżonej zawartości tłuszczu a mięso, drób i owoce morza zalecane w piramidzie zdrowego żywienia są zastąpione większą ilością produktów sojowych, jajek, fasoli i grochu, orzechów i nasion oraz produktów pełnoziarnistych.
Zbilansowana dieta zgodna z zaleceniami zdrowego żywienia dostarcza składników odżywczych i energii. Zapotrzebowanie organizmu zmienia się wraz z wiekiem. U osób 50+ dieta powinna być niskokaloryczna i stosunkowo bogatobiałkowa.
Co należy zrobić aby wprowadzić zbilansowaną dietę, która pomoże utrzymać prawidłową masę ciała, dostarczyć potrzebne składniki odżywcze i zmniejszyć ryzyko rozwoju wielu chorób.
-Prowadź dzienniczek jedzenia, który ułatwi analizę tego co jesz.
-Kupując produkty czytaj etykiety, aby wiedzieć co kupujesz.
-Planuj z wyprzedzeniem przygotowanie potraw i przygotowuj listę zakupów. Uwzględniaj czas potrzebny na przygotowanie posiłków. Część z nich można przygotować wręcz w ciągu kilku minut. Jeśli lubisz gotować lub gotujesz wspólnie z innymi, możesz spróbować czegoś bardziej wymagającego.
-Dbaj o urozmaiconą dietę czyli jedz każdego dnia owoce, warzywa, produkty zbożowe, produkty mleczarskie. Dodawaj rozdrobnione owoce i warzywa do wszystkich posiłków i przekąsek.
-Dostarczaj odpowiednią ilość białka, niezbędnego budulca mięśni, jedząc produkty w nie bogate jak owoce morza, nabiał, fasola, groch i soczewica.
- Wybieraj produkty, które zawierają niewielką ilość cukru, tłuszczów nasyconych i soli. Tę ostatnią zastępuj ziołami i sokiem z cytryny.
-Spożywaj zboża wzbogacone w wit. B12 lub jej suplementy. Zadbaj o dostarczanie wit. D3 oraz poziom ważnych witamin i minerałów.
-Przyjmuj dużą ilość płynów, szczególnie wody co zapewni odpowiedni poziom nawodnienia i ułatwi trawienie pokarmów oraz wchłanianie składników odżywczych. Unikaj słodzonych napojów.