Czytam, słucham, oglądam
|
Zupa grzybowa z kaszą jęczmienną
Dodaj do ulubione
CZAS PRZYGOTOWANIA 10 minut
CZAS GOTOWANIA 55 minut
Ilość porcji 6 do 8
Okres przechowywania w zamrażarce: do 3 miesięcy
Warto w domu zawsze coś wartościowego i ciepłego do zjedzenia. Najłatwiej zamrozić smaczną zupę w sposób który ułatiwa szybkie rozmrożenie.
Chcąc zamrozić zupę ostudzoną nałóż do woreczka zamykanego na strunę (polecam woreczki z Ikea). Woreczki w zamrażarce dobrze jest położyć na płasko na przykład na małej blasze do pieczenia. Po zamrożeniu łatwo je przechowywać pionowo w zamrażarce, dzięki czemu zajmują mniej miejsca i łatwo się rozmrażają.
Składniki.
▶ 1½ szklanki wrzącej wody
▶30 g szuszonych borowików
▶4 łyżki (½ kostki) masła
▶1 średnia cebula, pokrojona w kostkę
▶2 średnie łodygi selera, pokrojone w kostkę
▶2 średnie marchewki, obrane i pokrojone w kostkę
▶1 łyżeczka soli
▶¼ łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu
▶¾ szklanki kaszy jęczmiennej perłowej
▶2 łyżki stołowe mąki uniwersalnej
▶350 g pieczarek lub innych świeżych grzybów, odetnij nóżki i pokrój w plasterki o grubości 0,5 cm
▶6 filiżanek bulionu warzywnego o niskiej zawartości sodu
Instrukcje
- Zalej grzyby wrzącą wodą i pozostaw do namoczenia.
- Rozpuść masło na średnim ogniu w szybkowarze lub dużym garnku. Dodaj cebulę, seler, marchewkę, sól i pieprz. Duś mieszając od czasu do czasu, aż warzywa zaczną być miękkie, około 8 minut. Dodaj kaszę jęczmienną i mieszaj od czasu do czasu, aż będzie lekko zarumieniona, około 3 minut.
- Dodaj mąkę i wymieszaj aby pokryła kaszę i warzywa i nadal duś przez 2 minuty. Dodaj borowiki i płyn w którym były moczone (pozostaw na dnie naczynia ewentualny piasek) dodaj grzyby świeże jeżeli ich używasz i bulion warzywny. Doprowadź do wrzenia, następnie zmniejsz ogień i gotuj na wolnym ogniu, aż kasza będzie miękka, od 20 do 25 minut.
Uwagi do przepisu.
Przechowywanie: Pozostałości przechowuj w szczelnym pojemniku w lodówce do 5 dni lub zamrażaj do 3 miesięcy. Ta zupa jest dowodem na to, że dobre rzeczy można znaleźć w małych opakowaniach. Bazuje nie tylko na świeżych grzybach, ale także na bogactwie i wyrazistym smaku suszonych borowików. Można je znaleźć w dziale z produktami, a czasem w pobliżu suszonych całych chili i konserw.
Grzyby te ożywają po namoczeniu w gorącej wodzie, z czego powstaje prosty bulion grzybowy, który stanowi podstawę tej zupy.
Informacje o wartościach odżywczych .
▶bez skorupiaków
▶bezmleczny
▶bez ryb
▶bezalkoholowy
▶bez orzeszków ziemnych
▶bez wieprzowiny
▶bez orzechów
▶bez soi
▶bez czerwonego mięsa
▶wegetariańskie
▶bez jaj
▶świadomy cukru
▶bogate w błonnik
▶peskatarianin
Na porcję, w przeliczeniu na 6 porcji. (% dzienna wartość)
▶Kalorie 212
▶Tłuszcz 8,3 g (12,7%)
▶Nasycony 5,0 g (24,9%)
▶Węglowodany 31,9 g (10,6%)
▶Błonnik 6,1 g (24,3%)
▶Cukry 3,3 g
▶Białko 5,3g (10,5%)
▶Sód 384,7 mg (16,0%)