Czytam, słucham, oglądam

"Zupa grzybowa z kaszą jęczmienną"

WIGOR 60+: DIETA

tagi:
zdrowie
gotowanie
dieta przepisy
zdrowe jedzenie
WIGOR 60+: DIETA

Spis Treści.

Zupa grzybowa z kaszą jęczmienną

Składniki.

Instrukcje.

Uwagi do przepisu.

Informacje o wartościach odżywczych

 

  

Zupa grzybowa z kaszą jęczmienną

 

Obraz44444

 

Dodaj do ulubione

CZAS PRZYGOTOWANIA 10 minut

CZAS GOTOWANIA 55 minut

Ilość porcji 6 do 8

Okres przechowywania w zamrażarce: do 3 miesięcy

Warto w domu zawsze coś wartościowego i ciepłego do zjedzenia. Najłatwiej zamrozić smaczną zupę w sposób który ułatiwa szybkie rozmrożenie.

Chcąc zamrozić zupę ostudzoną nałóż do woreczka zamykanego na strunę (polecam woreczki z Ikea). Woreczki w zamrażarce dobrze jest położyć na płasko na przykład na małej blasze do pieczenia. Po zamrożeniu łatwo je przechowywać pionowo w zamrażarce, dzięki czemu zajmują mniej miejsca i łatwo się rozmrażają.

 

Składniki.

 

▶ 1½ szklanki wrzącej wody 

▶30 g szuszonych borowików 

▶4 łyżki (½ kostki) masła

▶1 średnia cebula, pokrojona w kostkę 

▶2 średnie łodygi selera, pokrojone w kostkę

▶2 średnie marchewki, obrane i pokrojone w kostkę 

▶1 łyżeczka soli 

▶¼ łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu 

▶¾ szklanki kaszy jęczmiennej perłowej 

▶2 łyżki stołowe mąki uniwersalnej

▶350 g pieczarek lub innych świeżych grzybów, odetnij nóżki i pokrój w plasterki o grubości 0,5 cm 

▶6 filiżanek bulionu warzywnego o niskiej zawartości sodu 

 

Instrukcje

 

  1. Zalej grzyby wrzącą wodą i pozostaw do namoczenia.
  2. Rozpuść masło na średnim ogniu w szybkowarze lub dużym garnku. Dodaj cebulę, seler, marchewkę, sól i pieprz. Duś mieszając od czasu do czasu, aż warzywa zaczną być miękkie, około 8 minut. Dodaj kaszę jęczmienną i mieszaj od czasu do czasu, aż będzie lekko zarumieniona, około 3 minut.
  3. Dodaj mąkę i wymieszaj aby pokryła kaszę i warzywa i nadal duś przez 2 minuty. Dodaj borowiki i płyn w którym były moczone (pozostaw na dnie naczynia ewentualny piasek) dodaj grzyby świeże jeżeli ich używasz i bulion warzywny. Doprowadź do wrzenia, następnie zmniejsz ogień i gotuj na wolnym ogniu, aż kasza będzie miękka, od 20 do 25 minut.

 

Uwagi do przepisu.

 

Przechowywanie: Pozostałości przechowuj w szczelnym pojemniku w lodówce do 5 dni lub zamrażaj do 3 miesięcy. Ta zupa jest dowodem na to, że dobre rzeczy można znaleźć w małych opakowaniach. Bazuje nie tylko na świeżych grzybach, ale także na bogactwie i wyrazistym smaku suszonych borowików. Można je znaleźć w dziale z produktami, a czasem w pobliżu suszonych całych chili i konserw.

Grzyby te ożywają po namoczeniu w gorącej wodzie, z czego powstaje prosty bulion grzybowy, który stanowi podstawę tej zupy.

 

Informacje o wartościach odżywczych .

 

▶bez skorupiaków

▶bezmleczny

▶bez ryb

▶bezalkoholowy

▶bez orzeszków ziemnych

▶bez wieprzowiny

▶bez orzechów

▶bez soi

▶bez czerwonego mięsa

▶wegetariańskie

▶bez jaj

▶świadomy cukru

▶bogate w błonnik

▶peskatarianin

 

Na porcję, w przeliczeniu na 6  porcji. (% dzienna wartość)

 

▶Kalorie 212

▶Tłuszcz 8,3 g (12,7%)

▶Nasycony 5,0 g (24,9%)

▶Węglowodany 31,9 g (10,6%)

▶Błonnik 6,1 g (24,3%)

▶Cukry 3,3 g

▶Białko 5,3g (10,5%)

▶Sód 384,7 mg (16,0%)

 

Obowi-zek-informacyjny-Wigor60

 

 

Prawa-autorskie-2

 

 

Zostaw recenzję

Nie przydatne
Bardzo przydatne

WIGOR 60+: DIETA

Pakiet Wigor 60+