Czytam, słucham, oglądam
Spis Treści. |
Zupa z kapusty włoskiej lub pekińskiej
Dodaj do ulubione
CZAS PRZYGOTOWANIA 10 minut
CZAS GOTOWANIA 30-35 minut
Ilość porcji 6
Okres przechowywania w zamrażarce: do 3 miesięcy
Zupa przypomina szybki kapuśniak. Można ją mrozić aby zawsze mieć pod ręką coś ciepłego.
Chcąc zamrozić zupę ostudzoną nałóż do woreczka zamykanego na strunę (polecam woreczki z Ikea). Woreczki w zamrażarce dobrze jest położyć na płasko na przykład na małej blasze do pieczenia. Po zamrożeniu łatwo je przechowywać pionowo w zamrażarce, dzięki czemu zajmują mniej miejsca i łatwo się rozmrażają.
Składniki
▶ 1 średnia cebula
▶3 łodygi selera naciowego
▶ 3 średnie marchewki
▶2 ząbki czostku
▶1 mała główka kapusty włoskiej lub pekińskiej (około 700g)
▶1puszka białej fasoli
▶2 łyżki stołowe oliwy z oliwek
▶2 łyżeczki suszonej przyprawy włoskiej
▶1½ łyżeczki soli
▶¼ łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu
▶1 puszka pomidorów krojonych w kostkę
▶5 szklanek bulionu warzywnego lub drobiowego
▶¼ szklanki natki pietruszki ( opcjonalnie )
Sprzęt
▶Deska do krojenia
▶nóż
▶Garnek o grubym dnie o pojemności 6 litrów lub większy
▶łyżka i szklanka do odmierzania
▶drewniana łyżka do mieszania
▶otwieracz do puszek
▶sitko o drobnych oczkach
Instrukcje
- Przygotuj warzywa. Przygotuj składniki umieszczając je wszystkie w tej samej dużej misce: Pokrój 1 średnią cebulę w kostkę, obierz i pokrój w kostkę 3 średnie marchewki, pokrój w kostkę 3 średnie łodygi selera i posiekaj 2 ząbki czosnku. Posiekaj kapustę na 1 cm kawałki i umieść w osobnej misce. Odcedź i przepłukaj 1 puszkę białej fasoli.
- Dodaj aromaty. Podgrzej 2 łyżki oliwy z oliwek w szybkowarze o pojemności 6 litrów lub w garnku o grubym dnie na średnim ogniu. Dodaj cebulę, marchewkę, seler, czosnek, 2 łyżeczki suszonej przyprawy włoskiej, 1 ½ łyżeczki soli i ¼ łyżeczki czarnego pieprzu. Gotuj mieszając od czasu do czasu, aż zmięknie - 6 do 8 minut.
- Dodaj kapustę, fasolę, pomidory i bulion. Wymieszaj kapustę, białą fasolę, 1 puszkę pokrojonych w kostkę pomidorów razem z sokiem oraz 6 szklanek bulionu warzywnego lub drobiowego. Zagotuj.
- Duś przez 20 minut. Zmniejsz ogień do małego i gotuj na wolnym ogniu bez przykrycia, aż kapusta będzie miękka, około 20 minut. W międzyczasie, w razie potrzeby, grubo posiekaj 1/4 szklanki świeżych liści pietruszki. Przed podaniem posyp zupę natką pietruszki.
Uwagi do przepisu.
Przechowywanie: Przechowywać w szczelnym pojemniku w lodówce do 4 dni lub w zamrażarce do 3 miesięcy.
Informacje o wartościach odżywczych .
▶ bez przenicy
▶bezmleczne
▶bez ryb
▶bezalkoholowy
▶bez orzeszków ziemnych
▶bez wieprzowiny
▶bez orzechów
▶bez soi
▶bez czerwonego mięsa
▶bez skorupiaków
▶bez jaj
▶bezglutenowe
Na porcję, w przeliczeniu na 6 porcji. (% dzienna wartość)
▶Kalorie 268
▶Tłuszcz 8,0g (12,3%)
▶Węglowodany 37,3 g (12,4%)
▶Błonnik 8,8 g (35,1%)
▶Cukry 11,3g
▶Białko 13,7g (27,4%)
▶Sód953,8 mg (39,7%)