Czytam, słucham, oglądam

"Zupa z kapusty włoskiej lub pekińskiej"

WIGOR 60+: DIETA

tagi:
zdrowie
dieta przepisy
zdrowe jedzenie
WIGOR 60+: DIETA

Spis Treści.

Zupa z kapusty włoskiej lub pekińskiej

Składniki.

Instrukcje.

Uwagi do przepisu.

Informacje o wartościach odżywczych.

 

Zupa z kapusty włoskiej lub pekińskiej

 

Obraz3

 

Dodaj do ulubione

CZAS PRZYGOTOWANIA 10 minut

CZAS GOTOWANIA 30-35 minut

Ilość porcji 6 

Okres przechowywania w zamrażarce: do 3 miesięcy

Zupa przypomina szybki kapuśniak. Można ją mrozić aby zawsze mieć pod ręką coś ciepłego.

Chcąc zamrozić zupę ostudzoną nałóż do woreczka zamykanego na strunę (polecam woreczki z Ikea). Woreczki w zamrażarce dobrze jest położyć na płasko na przykład na małej blasze do pieczenia. Po zamrożeniu łatwo je przechowywać pionowo w zamrażarce, dzięki czemu zajmują mniej miejsca i łatwo się rozmrażają.

 

Składniki

 

▶ 1 średnia cebula

▶3 łodygi selera naciowego 

▶ 3 średnie marchewki

▶2 ząbki czostku 

▶1 mała główka kapusty włoskiej lub pekińskiej (około 700g)

▶1puszka białej fasoli 

▶2 łyżki stołowe oliwy z oliwek

▶2 łyżeczki suszonej przyprawy włoskiej 

▶1½ łyżeczki soli 

▶¼ łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu 

▶1 puszka pomidorów krojonych w kostkę 

▶5 szklanek bulionu warzywnego lub drobiowego 

▶¼ szklanki natki pietruszki ( opcjonalnie )

Sprzęt

 

▶Deska do krojenia

▶nóż

▶Garnek o grubym dnie o pojemności 6 litrów lub większy 

▶łyżka i szklanka do odmierzania

▶drewniana łyżka do mieszania 

▶otwieracz do puszek

▶sitko o drobnych oczkach 

 

 

Instrukcje

 

  1. Przygotuj warzywa. Przygotuj składniki umieszczając je wszystkie w tej samej dużej misce: Pokrój 1 średnią cebulę w kostkę, obierz i pokrój w kostkę 3 średnie marchewki, pokrój w kostkę 3 średnie łodygi selera i posiekaj 2 ząbki czosnku. Posiekaj kapustę na 1 cm kawałki i umieść w osobnej misce. Odcedź i przepłukaj 1 puszkę białej fasoli.
  2. Dodaj aromaty. Podgrzej 2 łyżki oliwy z oliwek w szybkowarze o pojemności 6 litrów lub w garnku o grubym dnie na średnim ogniu. Dodaj cebulę, marchewkę, seler, czosnek, 2 łyżeczki suszonej przyprawy włoskiej, 1 ½ łyżeczki soli i ¼ łyżeczki czarnego pieprzu. Gotuj mieszając od czasu do czasu, aż zmięknie - 6 do 8 minut.
  3. Dodaj kapustę, fasolę, pomidory i bulion. Wymieszaj kapustę, białą fasolę, 1 puszkę pokrojonych w kostkę pomidorów razem z sokiem oraz 6 szklanek bulionu warzywnego lub drobiowego. Zagotuj.
  4. Duś przez 20 minut. Zmniejsz ogień do małego i gotuj na wolnym ogniu bez przykrycia, aż kapusta będzie miękka, około 20 minut. W międzyczasie, w razie potrzeby, grubo posiekaj 1/4 szklanki świeżych liści pietruszki. Przed podaniem posyp zupę natką pietruszki.

 

Uwagi do przepisu.

 

Przechowywanie:  Przechowywać w szczelnym pojemniku w lodówce do 4 dni lub w zamrażarce do 3 miesięcy.

 

Informacje o wartościach odżywczych .

 

▶ bez przenicy

▶bezmleczne

▶bez ryb

▶bezalkoholowy

▶bez orzeszków ziemnych

▶bez wieprzowiny

▶bez orzechów

▶bez soi

▶bez czerwonego mięsa

▶bez skorupiaków

▶bez jaj

▶bezglutenowe 

 

Na porcję, w przeliczeniu na 6 porcji. (% dzienna wartość)

 

▶Kalorie 268

▶Tłuszcz 8,0g (12,3%)

▶Węglowodany 37,3 g (12,4%)

▶Błonnik 8,8 g (35,1%)

▶Cukry 11,3g

▶Białko 13,7g (27,4%)

▶Sód953,8 mg (39,7%)

 

WIGOR-60

 

Zostaw recenzję

Nie przydatne
Bardzo przydatne

WIGOR 60+: DIETA

Pakiet Wigor 60+