Czytam, słucham, oglądam
Spis Treści. |
Czerwona soczewica gotuje się szybciej niż inne rośliny strączkowe, ale zawiera nieco mniej błonnika niż większe całe odmiany. Podczas gotowania traci piękny łososiowy kolor i staje się żółtawa. Ale można z niej ugotować pożywną zupę, którą można mrozić aby zawsze mieć pod ręką coś ciepłego.
Chcąc zamrozić zupę ostudzoną nałóż do woreczka zamykanego na strunę (polecam woreczki z Ikea). Woreczki w zamrażarce dobrze jest położyć na płasko na przykład na małej blasze do pieczenia. Po zamrożeniu łatwo je przechowywać pionowo w zamrażarce, dzięki czemu zajmują mniej miejsca i łatwo się rozmrażają.
Składniki.
▶ 1 łyżka stołowa oliwy z oliwek
▶1 duża marchewka, pokrojona w kostkę
▶ 2 duże łodygi selera, pokrojone w kostkę
▶1 mała żółtacebula, pokrojona w kostkę
▶½ łyżeczki soli lub więcej wrazie potrzeby
▶1 filiżanka suszonej czerwonej soczewicy
▶4 filiżanki wody lub bulionu
▶1 liść laurowy
▶2 łyżki stołowe świeżo wyciśniętego soku z cytryny (z ½ dużej cytryny)
Instrukcje
- Podgrzej oliwę z oliwek w średnim rondlu (2 do 3 litrów). Dodaj marchewkę, seler, cebulę i sól, wymieszaj. Przykryj i duś warzywa około 5 minut, od czasu do czasu mieszając, aż cebula będzie miękka i stanie się „przezroczysta”.
- Dodaj soczewicę, wodę lub bulion, liść laurowy i doprowadź do wrzenia. Zmniejsz ogień do niskiego poziomu i gotuj na wolnym ogniu pod przykryciem, aż soczewica zacznie się rozpadać, około 20 minut.
- Wyłącz ogień i dodaj sok z cytryny. Dopraw solą w razie potrzeby. Nałóż na talerze i podawaj z dodatkiem chleba i/lub łyżką jogurtu naturalnego.
Uwagi do przepisu.
Przechowywanie: zupa może być przechowywana w czystym pojemniku w lodówce do 5 dni, zamrożona do 3 miesięcy